Sporočilo za javnost

(Ljubljana, 7. septembra 2023) – Holding Slovenske elektrarne (HSE) je danes, 7. septembra 2023, lastniku vrnil novih 142 milijonov evrov iz naslova 492 milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala, prejetega decembra 2022. Skupaj je tako v manj kot devetih mesecih vrnil že 242 milijonov evrov – prvo vračilo v višini 100 milijonov evrov je bilo namreč že izvedeno 6. junija letos. Zaradi uspešnega poslovanja skupine HSE pa sta se vodstvi SDH in HSE tudi dogovorili, da bo HSE ob nadaljevanju dobrega poslovanja državi predčasno, do konca leta, vrnil še dodatnih 60 do 100 milijonov evrov, ki bodo dobrodošli pri državni sanaciji škode po poplavah.

»Poslovanje skupine HSE v letu 2023 je zelo dobro. Uspešno smo sanirali likvidnostne težave ter proizvodni proces v Premogovniku Velenje, proizvodnja naših elektrarn je nadplanska, s čimer zagotavljamo tudi zanesljivo oskrbo slovenskega gospodarstva in gospodinjstev z električno energijo,« pravi dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE.

 Skupina HSE nadaljuje z optimizacijo poslovanja in začenja nov investicijski cikel, ki je v celoti usklajen z vizijo nosilca zelenega prehoda. »Dobro in stabilno poslovanja skupine HSE je bilo predpogoj za zagon novega investicijskega cikla, za katerega smo angažirali vse strokovne kadre v skupini. Naš cilj je postati nosilec zelenega prehoda države in temu so podrejeni prav vsi naši načrti, od investicij v nove zmogljivosti za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov do razvoja storitev za končne odjemalce. Prav te slednje je treba še posebej usmerjati na pot zelenega prehoda ter jih s primernimi produkti, storitvami in rešitvami opolnomočiti za to, da bodo aktivno sodelovali pri zeleni preobrazbi slovenske energetike in družbe,« še dodaja Štokelj.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?