Energetsko učinkoviti smo lahko na več načinov. S preprostimi triki in prilagoditvami lahko znatno prihranimo pri:

  • ogrevanju,
  • hlajenju in prezračevanju,
  • razsvetljavi,
  • pranju in likanju,
  • kuhanju in pomivanju,
  • shranjevanju živil in
  • uporabi električnih naprav.

Kako učinkovito upravljati z energijo in prihraniti pri ogrevanju?

Strošek za ogrevanje lahko zmanjšate s pravilno naravnano in nadzorovano temperaturo.

Strošek za ogrevanje lahko zmanjšate s pravilno naravnano in nadzorovano temperaturo. Priporočljiva temperatura v dnevnih prostorih je med 20 in 22 stopinj Celzija, v spalnici pa naj bi bila nekoliko nižja, in sicer med 16 in 18 stopinj Celzija.

Za regulacijo ogrevalnega sistema uporabite sodobne termostatske ventile ali brezžične regulatorje ogrevanja, saj lahko tako prihranite tudi več kot 15 odstotkov energije!

Več nasvetov za prihranek pri ogrevanju v brezplačni e-knjigi!

Kako učinkovito upravljati z razsvetljavo?

V gospodinjstvu lahko z zamenjavo vseh žarnic z LED sijalkami, v povprečju znižate račun za porabljeno električno energijo za 7 odstotkov.

V gospodinjstvu lahko z zamenjavo vseh žarnic z LED sijalkami, v povprečju znižate račun za porabljeno električno energijo za 7 odstotkov, saj je poraba LED sijalk kar 6 do 8-krat manjša od porabe žarnic na žarilno nitko in navadnih halogenskih žarnic.

Ne pozabite pa na preprost nasvet – s skrbnim ugašanjem luči, kadar jih ne potrebujete, lahko prihranite 36 EUR na leto. Razmislite tudi o pametnih napravah za osvetljevanje kot so senzorji gibanja v prostorih, kjer se zadržujete manj časa.

Več nasvetov za prihranek pri razsvetljavi v brezplačni e-knjigi!

Kako učinkovito prati in likati?

Pralni stroji spadajo med večje porabnike, saj porabijo skoraj 10 odstotkov celotne električne energije v gospodinjstvih.

Pralni stroji spadajo med večje porabnike, saj porabijo skoraj 10 odstotkov celotne električne energije v gospodinjstvih. Pri nakupu zato izberite takšnega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije, čeprav je takšen aparat po navadi malenkost dražji od energetsko manj učinkovitega. Nakup se vam bo zaradi prihrankov obrestoval kaj kmalu!

Več nasvetov za prihranek pri pranju in likanju v brezplačni e-knjigi!

Ostale nasvete za učinkovitejšo rabo in prihranek pa najdete v naši brezplačni e-knjigi »Učinkovita raba je manjša poraba«. Na več kot 20. straneh boste izvedeli zakaj je priporočljivo v hladilniku shranjevati zgolj hladno in osušeno hrano, zakaj kljub izklopljeni elektronski napravi le ta še vedno porablja električno energijo in še veliko več zanimivih nasvetov za prihranek pri stroških.

Prenos e-knjige je brezplačen in ni pogojevan z nakupom pri Energiji plus.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?