Optimizem je stvar odločitve. Kozarec je lahko vedno na pol prazen ali na pol poln. Pozitiven pogled na svet je zavedanje, da kljub izzivom in težavam obstajajo priložnosti za rast in učenje. Ljudje z optimističnim pogledom na svet lažje najdejo rešitve in so manj obremenjeni s težavami. Sliši se enostavno, vsi pa vemo, da temu ni tako, saj nas zelo hitro lahko popadejo negativne misli. Pozitivno razmišljanje nam pomaga, da kljub izzivom in težavam najdemo priložnosti za rast in učenje. Številne študije kažejo, da ima optimizem pozitiven vpliv na fizično zdravje. Optimisti običajno doživljajo manj stresa, kar ima lahko pozitiven vpliv na srce in imunski sistem.

Kako ukrepati?

Najprej se je potrebno obkrožiti z optimističnimi ljudmi. Če imamo okrog sebe ljudi, ki samo jamrajo in vidijo povsod samo probleme, bomo tudi sami težko drugače razmišljali.

Bodite hvaležni za vsak trenutek. Vsakodnevno izražanje hvaležnosti za dobre stvari v našem življenju lahko pomembno vpliva na našo splošno srečo in zadovoljstvo. Pomagate si lahko z vodenjem dnevnika hvaležnosti. Vsak dan zapišite stvari, za katere ste hvaležni. Ne pozabite deliti zahvale s svojimi bližnjimi. Kdaj ste se nazadnje zahvalili svojemu partnerju za vse, kar naredi za vas?

Osredotočite se na rešitve in ne na težave. Preden lahko začnete iskati rešitve je pomembno, da priznate in razumete težave, s katerimi se soočate. Brez razumevanja problema ne morete učinkovito poiskati rešitev. Velike težave so pogosto lažje obvladljive, če jih razdelimo na manjše, bolj obvladljive dele. To vam lahko pomaga videti potencialne rešitve, ki jih morda ne bi opazili pri obravnavanju celotne težave. Vključevanje drugih pri iskanju rešitve lahko prinese nove perspektive in ideje, ki jih morda sami ne bi upoštevali. Če ugotovite, da določene rešitve ne delujejo, bodite pripravljeni prilagoditi svoj pristop. Uspeh pogosto zahteva prilagajanje in spreminjanje načrtov.

Vizualizacija uspeha: Predstavljate si, kako dosežete svoje cilje in ambicije. Vizualizacija uspeha lahko poveča vaše zaupanje v lastne sposobnosti in spodbudi motivacijo. Ko vizualizirate, si predstavljajte scenarije čim bolj podrobno. Vključite čim več čutov – kaj vidite, slišite, čutite, morda celo okusite ali vonjate v vašem scenariju uspeha. Poleg vizualizacije končnega uspeha si predstavljajte tudi korake, ki so potrebni za dosego tega cilja. To vključuje vizualizacijo dela, truda in izzivov, ki jih boste morda morali premagati. Pomembno je, da ste ambiciozni, vendar pa morate poskrbeti, da so vaše vizualizacije realistične in dosegljive. To bo povečalo vašo motivacijo in verjetnost, da boste dejansko dosegli cilje.

Redna telesna vadba in uravnotežena prehrana so ključ do dobrega telesnega in duševnega zdravja, kar prispeva k bolj pozitivnemu razpoloženju. Vzemite si čas zase in za svoje bližnje.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?