Sončna ali vetrna elektrarna: katero izbrati?

Sončne in vetrne elektrarne sta dva najpogostejša načina proizvodnje obnovljive energije, ki sta v zadnjih letih doživela izjemno rast in razvoj. Obe tehnologiji imata svoje prednosti in nekaj pomanjkljivosti. Zato je pomembno, da ju dobro spoznamo in tako dosežemo maksimalen izkoristek energije.

Prednosti sončnih elektrarn

  • Relativno enostavne za namestitev in vzdrževanje, kar pomeni, da so stroški njihove izgradnje in obratovanja relativno nizki.
  • Zelo prilagodljive in lahko proizvajajo električno energijo tudi v oblačnih dneh.
  • So zelo tihe in ne povzročajo hrupa, kar je lahko pomembno v urbanem okolju.
  • Sončne elektrarne so običajno postavljene na strehe objektov, zaradi česar ne potrebujejo veliko prostora na tleh, kar je še posebej pomembno v mestnih območjih, kjer je prostor omejen.

Slabosti sončnih elektrarn

  • Proizvodnja električne energije iz sončnih celic je odvisna od sončne svetlobe, zato je njihova učinkovitost manjša v oblačnih dneh ali ponoči.
  • Izgradnja sončne elektrarne je zapleten proces iz mnogih elementov, kar povečuje ceno sončnih elektrarn.
  • Proizvodnja sončne energije vpliva na okolje, saj proizvodnja sončnih celic vključuje uporabo kemičnih snovi, ki lahko onesnažujejo okolje.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Prednosti vetrnih elektrarn

  • Vetrne elektrarne so zelo učinkovite in lahko proizvedejo veliko količino električne energije.
  • Ne potrebujejo veliko prostora, saj so običajno postavljene na odprta območja, kot so hribi ali morja.
  • Vetrne elektrarne imajo relativno nizke obratovalne stroške, saj za delovanje ne potrebujejo goriva.

Slabosti vetrnih elektrarn

  • Vetrne elektrarne so lahko hrupne in lahko motijo bližnje prebivalce.
  • Običajno so postavljene na odprta območja, kjer so izpostavljene vsem vremenskim razmeram, kar lahko povečuje stroške vzdrževanja.
  • Proizvodnja električne energije iz vetrnih elektrarn je odvisna od hitrosti vetra, kar pomeni, da je proizvodnja električne energije nekoliko manj stabilna kot pri sončnih elektrarnah.

Prehod na zeleno energijo iz obnovljivih virov je ključnega pomena za ohranjanje okolja in za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Sončne in vetrne elektrarne sta dve glavni tehnologiji, ki lahko prispevata k temu prehodu, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti. Odločitev, katero tehnologijo izbrati, je odvisna od zmožnosti in lokacije.

Viri:
1. "Solar vs. Wind Power: Which Has More Benefits and Fewer Drawbacks?”,Emily Folk, objavljeno na spletni strani EnergySage (https://www.energysage.com/solar/solar-vs-wind/)
2."Comparing Solar and Wind Technologies for Electricity Generation," poročilo Agencije za obnovljive vire energije (IRENA) (https://www.irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2014/IRENA_Solar_Wind_Competing_for_Electricity_Market_Share_2014.pdf)
3. International Energy Agency. (2021). Renewables 2021: Analysis and forecast to 2026. Paris: International Energy Agency.
4. Jäger-Waldau, A. (2016). Photovoltaics and wind energy: comparison and synergy. Renewable Energy, 85, 1461-1465.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?