V avstrijski prestolnici se zavedajo pomena obnovljivih virov energije, zato so v pretekih letih sprožili številne pobude ter občutno povečali zmogljivost sončnih sistemov.

Dunaj, eno najbolj zelenih evropskih mest, si že dlje časa prizadeva odpraviti energetsko odvisnost od fosilnih virov, med katere sodita nafta in plin, prav tako pa želijo do leta 2040 doseči podnebno nevtralnost.

Njihov glavni cilj je, da do leta 2030 skupno moč solarnih sistemov na Dunaju povečajo kar 8-krat, torej s sedanjih 100 MWp na 800 MWp. S tolikšno močjo bi lahko proizvedli tudi do 800 GWh električne energije na leto, to pa bi zadostovalo za približno 300 tisoč električnih avtomobilov.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Da se ta cilj do zastavljenega roka doseže, avstrijsko prestolnico čaka še kar nekaj dela, ki bo vključevalo postavitev stotine novih solarnih sistemov. Glede na trenuten tempo in dunajsko zagnanost za zeleno prihodnost ni skrbi, saj so na Dunaju uspeli v zadnjih dveh letih zmogljivost solarnih sistemov podvojiti s 50 MWp na 100 MWp.

Za lažji zeleni prehod popolna podporo, finančne spodbude in obilo informacij

Kako? Tako da mestno vodstvo s številnimi incentivi meščane spodbuja, da se za solarne sisteme na svojih domovih, podjetjih in drugih stavbah odločajo tudi sami, kar jim omogoča tudi posebna spletna stran, na kateri je mogoče preveriti, kako smiselno bi bilo na posamezni zgradbi postaviti sončne celice. Da je odločitev za posameznike še lažja, dunajsko vodstvo v nakupu vsakih sončnih celic ponudi tudi finančno pomoč.

»Dunaj je mesto sonca, vsaj kar zadeva uporabo sončne energije. Naš cilj je doseči podnebno nevtralnost do leta 2040 in prenehati biti odvisen od energije iz fosilnih virov, kot sta nafta in plin. Sončna energija je poleg geotermalne energije eden najpomembnejših dejavnikov, ki nas bodo pripeljali do teh ciljev.«

»Dunaj je mesto sonca, vsaj kar zadeva uporabo sončne energije. Naš cilj je doseči podnebno nevtralnost do leta 2040 in prenehati biti odvisen od energije iz fosilnih virov, kot sta nafta in plin. Sončna energija je poleg geotermalne energije eden najpomembnejših dejavnikov, ki nas bodo pripeljali do teh ciljev,« so ob napovedi ciljev povedali v dunajski podnebni agenciji.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Tako je bilo z dunajsko pomočjo in spodbudami doslej postavljenih 314 elektrarn s skupno močjo 27,6 MWp, mestno vodstvo pa je pri tem sodelovalo s 4,9 milijona evrov finančne pomoči.

Vir: Ekovjesnik

Članek je bil prvotno objavljen na maribor24.si - povezava.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?