Novembra se začne svetovno prvenstvo v najbolj postranski zadevi na svetu – nogometu. Natančneje, stadioni v Katarju bodo zaživeli 21. novembra, tekme pa se bodo na njih odvijale vse do 18. decembra. Na osmih prizoriščih bo tekmovalo 32 reprezentanc.

Ob tem spektaklu se nam postavljajo različna vprašanja, skupno pa je eno: Koliko energije je potrebno za napajanje povprečnega stadiona za 90 minutno tekmo?

Za eno tekmo se porabi preko 25.000 kWh energije. Ta energija, ki se porabi v pičlih 90 minutah, bi lahko napajala več kot ducat hiš celo leto!

Kako je ta poraba razdeljena?

osvetlitev, semaforji in svetlobno oglaševanje predstavljajo 40% porabljene energije,
ogrevanje in hlajenje prostorov predstavljata 23% porabe,
• 20% energije se porabi pri pripravi hrane in pijače za osebje, igralce in navijače,
• prenos tekme na televiziji predstavlja 10% porabljene energije,
• 7% predstavlja ostala nerazporejena energija.

(vir podatkov: How much energy does a World Cup stadium use in 2018? (selectra.co.uk))

Navijač na stadionu je 35% bolj učinkovit kot navijač pred televizijo

Ogrevanje ali hlajenje vašega doma, gledanje tekme na novi 4K OLED televiziji in hlajenje pijače v hladilniku lahko pomembno vpliva na vašo porabo. Jasno je torej, da tako kot to počnejo na stadionu, je potrebno tudi dom ogrevati oziroma hladiti, poskrbeti za dobro sliko in ohlajeno pijačo. Po grobih izračunih navijač na stadionu porabi približno 0,9 kWh energije, če pa gleda tekmo doma iz naslonjača pa v povprečju kar 1,4 kWh.

Torej, če bi radi kaj naredili za okolje, se odpravite na stadion ali pa v najbližji bar, ki prenaša nogometno tekmo.

Kakšna pa je poraba na svetovnih prvenstvih?

FIFA (mednarodna nogometna federacija) je ocenila, da so mednarodni leti za osebje in športnike največji porabniki v okviru svetovnega prvenstva. Sledijo jim tovorna vozila, ki prevažajo opremo za televizijske prevoze. Ravno TV prenosi in z njim povezane aktivnosti v ozračje spustijo kar 24 tisoč ton ogljikovega dioksida.

Po nekaterih ocenah je svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji v ozračje spustilo neverjetnih 2,72 milijonov ton Co2 (vir: Energy Used During the World Cup (businessinsider.com)).

Je pa za omenjeno prvenstvo FIFA že oblikovala smernice za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Tako so dali smernice k bolj preudarni (ne)gradnji novih stadionov, prenovi obstoječih objektov in podobno. Največji stadion v Južni Ameriki Maracana je bil zgrajen za prvenstvo leta 1950, vendar je s prenovo uspel pridobiti primerne certifikate za okoljsko trajnost.

Rusija je država, ki ni najbolj znana po varčni rabi energije, vendar je za svoje svetovno prvenstvo leta 2018 sprejela ti. RUSO standard, ki zapoveduje trajnostno gradnjo športnih objektov. Standard RUSO zajema dvanajst kriterijev, ki vključujejo varčno rabo vode in ogrevanja. Športni objekti so morali biti osvetljeni z LED svetili, opremljeni z naprednimi prezračevalnimi sistemi,...

Kakšna je (brez)ogljična prihodnost nogometa?

FIFA pravi, da je trajnost v osrčju nogometna prvenstva v Katarju. Postavljajo nove mejnike dolgoročne uporabe novozgrajene športne infrastrukture, tekoče in trajnostne operative in storitve. Konkretno, FIFA trdi, da bodo v Katarju uporabili obnovljive vire energije, vzpodbujali uporabo javnega transportnega sistema in nizkoemisijskih vozil. Kot zanimivost so navedli, da bodo okoli športne infrastrukture sadili nova drevesa in grmovnice, ki bodo prispevala k boljšem ozračju.

Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje o organizaciji svetovnega prvenstva v Katarju in spoštovanju okoljskih smernic je dejstvo, da bomo morali počakati še kar nekaj časa, da bomo lahko po končanem prvenstvu videli, kakšen je rezultat prizadevanj FIFE in organizatorjev.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?