V zgodovini so ljudje vedno iskali načine, kako se zaščititi pred surovimi pogoji bivanja v hladnejših časih. Evolucija ogrevanja in zaščite pred mrazom je bila pestra in zanimiva, zato vam tokrat predstavljamo kratko zgodovino ogrevanja in zaščite pred hladnim vremenom.


Neandertalci

Neandertalci so izumrla človeška podvrsta, ki so živeli na območju Evrazije do nekje 40.000 let nazaj. Znani so po mnogih fosilih, njihova tehnologija pa je bila sofisticirana saj so že uporabljali kameno orodje, ogenj in ognjišča v jamah. Slednja so uporabljali predvsem za ogrevanje bivanjskih prostorov in kuho hrane. Ognjišča za ogrevanje prostorov so bila glavni vir zaščite pred mrazom vse do 14. stoletja, čeprav so obstajali marsikateri poizkusi drugačnega ogrevanja prostorov.


Starodavno talno gretje


Talno gretje po navadi povezujemo z moderno tehnologijo, ki stalno pridobiva na priljubljenosti, vendar obstajajo arheološki dokazi, ki prikazujejo talno gretje celo že v antičnih časih. Korejci so uporabljali ti. Ondol, sistem talnega ogrevanja, ki je uporabljal prenos toplotne energije iz ognjišč, ta pa je pronicala v prostor skozi debelo plast tal.


Rimsko talno gretje


Rimljani so znani po največjem imperiju v zgodovini človeštva, Rimu in dodelanem omrežju cest. Ste vedeli, da so tudi Rimljani že uporabljali talno gretje? Stavbe s talnim gretjem so bile zgrajene na stebrih tako, da je bil med tlemi in dnom stebrov prostor z zrakom. Ognjišča so bila pod tlemi, da je toplotna energija pronicala skozi tla stavbe. Dim iz ognjišč je uhajal iz posebnih odprtin, zato v ogrevanih prostorih nikoli ni bilo dima. S propadom rimskega imperija je tudi uporaba talnega ogrevanja zamrla in tako so se ljudje ponovno ogrevali z navadnim ognjiščem.


Srednji vek


V tem obdobju ni prihajalo do prelomnih inovacij na področju ogrevanja. Še vedno je bilo v uporabi odprto ognjišče z odprto streho za izhod dima.


Dimnik v 12. stoletju


Dimnik je bil izumljen v 12. stoletju in je hitro nadomestil odprto ognjišče s kaminom. Prvi dimniki so bili sicer primitivni mehanizmi s primerno odprtino v strehi stavbe, od koder je izhajal dim.


Peč v 17. stoletju


Dimniki so bili primarni vir ogrevanja do 17. stoletja in iznajdbe peči. Ta je predstavljala varnejši in bolj učinkovit vir ogrevanja za mnoge, zato je bila iznajdba hitro osvojena in je postala primaren vir ogrevanja. Vredno je omeniti, da je peč izumil ameriški izumitelj Benjamin Franklin. Glavni vir ogrevanja v pečeh je vse do leta 1885 bil les. Po tem pa se je začel pojavljati premog, ki so ga dostavljali v kleti uporabnikov z vozi in tovornjaki. Premog sta postopoma zamenjala nafta in zemeljski plin, se pa še vedno uporablja za proizvajanje električne energije.


Parno in električno ogrevanje v 19. stoletju


Najljubši zimski predmet je zagotovo radiator, ki je bil izumljen v 19. stoletju v Rusiji. Električni radiator je leta 1883 izumil Thomas Edison. Uporaba kotlov, radiatorjev in tople vode za ogrevanje je po letu 1890 postalo čedalje bolj priljubljeno. Velika središča za trgovanje in potrošnjo so po večini uporabljale paro za ogrevanje, za ogrevanje hiš in stanovanj pa so raje uporabljali radiatorje z nizkimi pritiski tople vode, saj so veljali za varnejše.


Topel zrak v 20. stoletju


Centralno ogrevanje je leta 1919 patentirala Alice Parker. Zaradi pomanjkanja elektrike v domovih je topel zrak potoval skozi različne odprtine s pomočjo procesa naravne konvekcije. Kasneje so tem odprtinam dodajali električne ventilatorje, da so enakomerno ogrevali prostore. Do sredine 20. stoletja je večina prebivalcev že imela nekaj izbire pri ogrevanju prostorov. Izbirali so lahko med kotli, pečmi na nafto, propanom, zemeljskim plinom in elektriko. Stanovanja so bila v večini primerov opremljena z radiatorji na električno ogrevanje, ki so bili pritrjeni na stene. Pojavile so se tudi prve toplotne črpalke, katerih glavni vir je bil zrak ali geotermalna energija.


Ogrevanje danes


Sodobni sistemi za ogrevanje so tihi, učinkoviti in tudi avtomatizirani ter uporabljajo vire kot je elektrike, nafta, olje, les in drugo. Sistemi za ogrevanje v kombinaciji s programabilnimi ali celo pametnimi termostati optimizirajo udobje v vašem domu in tudi znižujejo stroške.

 

Vas zanima, kako drugače še lahko znižate stroške ogrevanja?


Več nasvetov za prihranek pri ogrevanju v brezplačni e-knjigi!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?