Postavitev sončne elektrarne zagotovo predstavlja najboljšo rešitev za energetsko neodvisnost in samooskrbnost. Vendar se lahko zgodi, da se pri odločitvi za postavitev sončne elektrarne pojavijo pomisleki glede nestalnosti obnovljivih virov energije. Morda bi koga zaskrbelo, da sončne elektrarne podnevi proizvajajo električno energijo katere višek se usmeri v obstoječe električno omrežje, ponoči pa elektrike ne proizvajajo? Ali da bi ob izpadu električne energije ostali brez elektrike?

Na trgu obstaja rešitev v shranjevanju proizvedene električne energije v hranilniku, ki posamezniku omogoča, da energijo dobiva tudi ponoči, ob izpadih in podobnih stanjih zmanjšane proizvodnje.


Poglejmo si primer delovanja sončnih elektrarn malo bolj podrobno. Podnevi proizvajajo električno energijo, katere višek se usmeri v obstoječe električno omrežje. Če pride do izpada električne energije, so tudi uporabniki sončnih elektrarn, tudi če njihov sistem deluje brezhibno, več ali manj brez elektrike, saj se izpadi najpogosteje dogajajo ob nevihtah, žledolomih in podobnih vremenskih nevšečnostih, ko tudi sončne elektrarne ne delujejo ali pa je njihova proizvodnja zelo omejena.


Zgoraj naštete težave lahko preprosto odpravimo s shranjevanjem električne energije v hranilnikih energije, iz katerih potem elektriko dobivamo ponoči, ob izpadih in podobnih stanjih zmanjšane proizvodnje. Njihovo delovanje je v osnovi dokaj preprosto – ko je energije dovolj, se hranilnik polni, ko je energije premalo ali je ni, pa jo oddaja. V primeru sončne elektrarne to pomeni, da se hranilnik čez dan polni, ponoči ali pa ob izpadu pa uporabniku energijo vrača. S tem se seveda zmanjša odvisnost od električnega omrežja in poveča samooskrbnost.

A zgodba se tu ne konča.

Hranilniki električne energije so uporabni tudi v povezavi le z električnim omrežjem, torej brez sončnih elektrarn. Ideja seveda pride prav ob izpadih, še bolj pa v primeru dvotarifnega obračunavanja električne energije. Sistem je namreč mogoče uporabiti tako, da se hranilnik iz omrežja polni v času nižje tarife, prazni oziroma uporablja pa v času višje.


Zadnje čase smo priča tudi vedno večjemu številu električnih vozil, ki jih je potrebno seveda tudi polniti. Solarno energijo, ki je shranjena v hranilniku, lahko uporabite tudi za polnjenje vašega električnega vozila in tako še dodatno prihranite ter prispevate k čistejšemu okolju.


In kakšni so ti hranilniki?

Sončna elektrarna je optimalen vir energije za polnjenje baterije.

Objekt lahko napajate z energijo sonca tudi ponoči.

Rezervno napajanje tudi v primeru izpada napajanja z električno energijo iz omrežja.


Poglejmo primer iz naše ponudbe, kjer kot novost ponujamo hranilnike BYD Battery Box PREMIUM LVS. Gre za modularen sistem kar pomeni, da je glede na potrebe mogoče med seboj povezati do 64 modulov. Moduli vključujejo vso potrebno elektroniko, vključno z razsmernikom, na voljo so v več zmogljivostnih izvedbah – od 4,0 kWh do 24 kWh. Tako je mogoče dobiti najbolj optimalno konfiguracijo, ki je po potrebi tudi nadgradljiva.

Preverite hranilnik električne energije

Nazivna napetost znaša 51,2 V, maksimalni izhodni tok 250 A, ki pa lahko za krajši čas (do 5 sekund) znaša tudi 360 A. Moduli vsebujejo litijeve železov fosfatne baterije brez kobalta (LFP), stopnja zaščite pa je IP55, ustrezajo pa tudi najvišjim varnostnim standardom kot je VDE 2510-50.

 

Vsebina članka je delno povzeta iz članka, ki je bil objavljen na t3tech.si in je prilagojena za objavo na energijaplus.si.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;