Naprave in gospodinjski aparati imajo neko določeno življenjsko dobo. Nekaterim se žal izteče zelo hitro, spet druge delujejo še dolgo po tem, kot bi to pričakovali. Kdaj jih je torej smiselno zamenjati z novimi? Počakati, da se naprava dokončno pokvari, ali je to treba narediti prej?

Splošno gledano lahko klimatske naprave, bojlerji in bela tehnika delujejo 10 ali celo 20 let. Če v tem obdobju na napravi pride do okvare, je vsekakor čas, da nabavite novo. Pred tem pa se pojavi vprašanje: je bolje napravo samo popraviti ali zamenjati z novo? Do izteka garancijskega roka se popravila vsekakor splačajo, po njem pa se lahko ravnate po naslednjem pravilu: če so stroški servisa višji od polovice cene nove naprave, je bolje kupiti novo.

Kaj pa če imate napravo, ki je stara 15 let, pa še zmeraj solidno deluje? Razmislite, kakšne kompromise pri tem delate in kaj tvegate. Star bojler lahko povsem lepo greje, a nenadoma prerjavi in vam povzroči veliko škode z izlitjem vode, kar vas zna stati več kot povsem nov bojler. Če pa lahko recimo z glasno ropotajočim pralnim strojem mirno živite, vam res ni treba takoj po novega. Med tem časom, ko trpite s tako staro ali napol delujočo napravo, je pametno že varčevati za nakup nove, saj je očitno, da se ta investicija nezadržno bliža.

Naslednja stvar, o kateri velja razmisliti, je poraba električne energije. Že pri nakupu lahko na energijski nalepki preverite, kako varčna je vaša naprava. Najbolje je, če se nahaja v razredu A in višje. Če pa je vaša naprava starejša in take nalepke nima, ali pa želite natančno spremljati njeno porabo, lahko to preprosto storite s pomočjo pametne vtičnice. Ta vam omogoča daljinsko vklapljanje in izklapljanje naprave, beleženje porabe in izpadov električne energije ter nastavitve alarma ob prekoračitvah porabe. Tako lahko nadzorujete napravo in jo pravočasno zmenjate za varčnejšo, ko ugotovite, da stara ne dosega več vaših kriterijev.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?