Ker bodo računi za električno energijo, zaradi ponovne uvedbe 22% davka na dodano vrednost, višji, verjetno marsikoga zanima, kako smo lahko pri uporabi klimatske naprave še bolj ekonomični in varčni. Veste kaj vse vpliva na to, da bo uporaba klimatske naprave še bolj energetsko učinkovita?

Tako kot pri vseh električnih napravah v vašem domu obstaja tudi pri uporabi klime vrsta dejavnikov, ki vplivajo na porabo. Pomembno je, koliko ur na dan uporabljate klimatsko napravo, poraba je prav tako odvisna od energetske učinkovitosti klime in modela, lokacije, kjer imate klimatsko napravo nameščeno itn.

Pripravili smo nekaj predlogov, ki so vam lahko v pomoč pri varčevanju z energijo pri uporabi vaše klimatske naprave.

Izogibajte se napravam, ki proizvajajo in oddajajo toploto

Čez dan poleti, ko je zunaj vroče, ne uporabljajte sušilnega, pralnega ali pomivalnega stroja, saj boste z njihovo uporabo notranje prostore samo še dodatno ogreli. Vključite jih raje zvečer, ko se zunaj že malo ohladi. Naprave, kot sta TV in računalnik s svojim delovanjem prav tako ogrevata ozračje, zato čez dan zmanjšate njihovo uporabo.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Združite svojo klimatsko napravo s stropnim ventilatorjem

Priporočamo, da razmislite tudi o namestitvi stropnih ventilatorjev, saj so se v kombinaciji s klimatsko napravo izkazali kot učinkovita metoda pri znižanju stroška za elektriko. Z vklopom klimatske naprave omogočite, da se zrak v prostoru ohladi, ventilator pa novo ohlajenemu zraku omogoči kroženje. Ena od možnosti, da porabite manj energije je tudi, da klimatsko napravo vključite kakšno uro pred spanjem in prostor ohladite, nato pa klimo izklopite in uporabite ventilator, da bo hladni zrak krožil.

Pri nakupu klimatske naprave se posvetujte s strokovnjaki

Najcenejše ni vedno tudi najugodnejše. Ko gre za nakup vaše klimatske naprave se vedno najprej pogovorite s strokovnjakom in pri nakupu klime izberite zanesljivega partnerja. Strokovno usposobljeni ponudniki vam bodo pomagali izbrati najprimernejši model za vaš prostor in vam svetovali tudi glede pravilne namestitve. Na ta način boste lahko že od začetka zmanjšali porabo energije.

Preverite ponudbo vrhunskih Gree klimatskih naprav tukaj oziroma na vseh prodajnih mestih Energije plus kjer lahko tudi v živo pogledate nekatere izbrane modele. Za odgovore na vsa vprašanja in svetovanje se obrnite na brezplačno telefonsko številko 080 21 15 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Klimatsko napravo redno servisirajte

Če želite privarčevati pri stroških elektrike in zagotoviti, da bo vaša klimatska naprava delovala na najboljši možen način, morate klimatsko napravo servisirati enkrat letno, najbolje zgodaj spomladi preden jo začnete uporabljati. Na ta način boste preprečili morebitne okvare in zagotovili, da bodo filtri očiščeni.

Tako kot povsod v življenju velja tudi pri uporabi klimatske naprave pravilno zmernosti. Vaši prostori bodo hladni, vaša denarnica pa vam bo konec meseca hvaležna.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?