Ali je boljše posodo pomivati ročno ali v pomivalnem stroju? Katera metoda pomivanja posode je boljša za okolje? Zakaj se plastična posoda nikoli ne posuši v pomivalnem stroju?
To je le nekaj vprašanj, na katera lahko zelo natančno odgovori znanost. Oglejmo si jih.

Čistoča: pomivalni stroj ali ročno pomivanje posode?

Recimo, da je nekdo v vaši družini zbolel. Ali bi bilo bolje, da bi posodo zdrgnili ročno ali dali v pomivalni stroj, da bi se prepričali, da bakterij in bacilov ni več?

Če bi za ročno pomivanje posode uporabljali vodo iste temperature kot je v pomivalnem stroju, bi si opekli roke. Pomivalni stroj za pomivanje posode namreč uporablja veliko bolj vročo vodo. Ta vroča voda uniči večino bakterij, ki so se razvile na vaši umazani posodi.

Vendar tudi pomivalni stroji niso popolnoma brez bakterij. Znanstvene študije so pokazale, da imajo vsi pomivalno stroji v sebi bakterije. Največ teh je v bližini gumijastega tesnila okoli vrat in ogrodja pomivalnega stroja. Razlika je v tem, da v skoraj v vseh primerih te bakterije niso niti najmanj škodljive za človeka. Pri ročnem pomivanju posode je prisotnih veliko več bakterij in to predvsem zato, ker živijo in se razmnožujejo na krpi, gobi ali brisači, ki jo uporabljate.

RAZSODBA: Pomivanje posode v pomivalnem stroju zagotavlja veliko bolj čisto posodo kot ročno pomivanje. Tudi tista posoda, ki iz pomivalnega stroja ne pride popolnoma čista, ima na sebi manj bakterij kot večina ročno pomite posode.

Okolje: pomivalni stroj ali ročno pomivanje posode?

Pomivalni stroji potrebujejo energijo in vodo in na prvi pogled se zdi, da programi čiščenja delujejo zelo dolgo. To ne more biti dobro za okolje, mar ne? Pa vendar je!

No, za okolje je vsaj manj škodljivo. Pomivalni stroj porabi veliko manj vode kot pomivanje enakega števila posode v pomivalnem koritu (primerjava porabe vode ni niti smiselna, ker je razlika v porabi tako ogromna).

Vendar pa boste del te učinkovitosti zmanjšali, če boste vztrajali pri dodatnem izpiranju posode, preden jo daste v pomivalni stroj. Pri vseh modernih in pravilno delujočih pomivalnih strojih dodatno izpiranje ni potrebno. Večje ostanke hrane raje pobrišite s servieto ali kuhinjsko brisačo naravnost v biološke odpadke.

Kaj pa elektrika? Pri ročnem pomivanju posode seveda ne porabljamo električne energije (in tudi ne priporočamo hkratno uporabo električnih pripomočkov ob delu z vodo). Tu vsekakor prednjači ročno pomivanje posode, vendar je slednje tako neučinkovito, da nič ne upraviči ročnega pomivanja posode. Če uporabljate pomivalni stroj takrat, ko je cenejši tok (ponoči) ali ob terminih Zlate ure, potem bo vaša poraba nizka.

Torej, iz vidika okolja, pomivalni stroj še vedno porabi manj skupne energije kot ročno pomivanje.

Alergije: pomivalni stroj ali ročno pomivanje posode?

Če vaša družina trpi za alergijami namenjate posebno pozornost, da stvari ostanejo čim bolj čiste. Menite, da je tu zopet zmagovalec pomivalni stroj?

Pomislite še enkrat! Obstaja mnogo raziskav, ki kažejo, da bodo otroci, ki odraščajo v super čistih razmerah, na koncu imeli več alergij kot tisti, ki so živeli v "normalnih" razmerah.

Če smo bolj natančni govorimo le o mlajših otrocih. Do odrasle dobe so naše alergije že skoraj določene in oblikovane tako da to ne bi pomenilo velike razlike. Vendar pa bodo družine z dojenčki in majhnimi otroki morda vseeno želele nekaj svoje posode pomiti ročno, saj tako omogočimo določenim bakterijam vstop v naša telesa. Malo umazanije in bakterij v otrokovem življenju dokazano krepi imunski sistem in zagotavlja splošno bolj zdravo življenje v primerjavi s tistimi, ki so vzgojeni v super čistem okolju.

Zmagovalec tukaj: ročno pomivanje.

Zakaj se plastika nikoli ne posuši?

Zaključili bomo z majhno fizikalno skrivnostjo. Zakaj so, ko odprete svoj poln, čist pomivalni stroj, vsi kozarci, krožniki in lonci suhi, vsa plastika pa popolnoma mokra? In še huje, zakaj imajo številni plastični kozarci konkavno dno, tako da dejansko zadržujejo vodo iz pomivalnega stroja?

Inženirji, ki načrtujejo ta plastična dna, ki zadržujejo vodo, bi morali izgubiti službo! Ampak resno, zakaj se plastika ne posuši?

Steklo, keramika in kovina zadržujejo toploto veliko bolje kot plastika. To pomeni, da ti predmeti po končanem pranju ostanejo vroči veliko dlje. Molekula vode izhlapi, ko pridobi določeno količino energije. Ker bodo steklo, keramika in kovina veliko dlje zadrževali toploto, bo več vode pridobilo potrebno energijo za izhlapevanje v primerjavi z vodo, ki sedi na plastični skodelici.

Skratka, pomivalni stroji so boljši za vas in okolje v skoraj vseh pogledih. Izjema je, če poskušate vnesti malo neškodljivih bakterij za krepitev imunskega sistema.
In če bi potrebovali samo še en razlog več za uporabo pomivalnega stroja — brez njega bi za pomivanje posode porabili kar 10 dni na leto.

Povzeto po: https://eu.columbiatribune.com/story/news/2021/09/29/dishwashers-hand-washing-science-settles-score/8418843002/

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?