Energetsko učinkoviti smo lahko na več načinov. S preprostimi triki in prilagoditvami lahko znatno prihranimo pri:

  • ogrevanju,
  • hlajenju in prezračevanju,
  • razsvetljavi,
  • pranju in likanju,
  • kuhanju in pomivanju,
  • shranjevanju živil in
  • uporabi električnih naprav.

Kako izbrati primeren pralni stroj?

Pralni stroji spadajo med večje porabnike v gospodinjstvu, saj porabijo skoraj 10% celotne električne energije. Pri nakupu zato izberite takšnega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije. Čeprav je morda nekoliko dražji od energetsko manj učinkovitega, se vam bo nakup zaradi prihrankov energije obrestoval že v nekaj letih!

Načrtujte porabo - pralni in sušilni stroj uporabljajte v času znižane tarife in plačujte manj za porabljeno energijo.

Manjša temperatura, manjša poraba!

Pri pranju perila se kar 90% energije porabi za gretje vode, zato je izbira temperature pranja zelo pomembna. Z zmanjšanjem temperature pranja s 40 stopinj na 30 stopinj celzija, lahko porabo zmanjšate za tretjino. Pri zmanjšanju temperature pranja z 90 stopinj na 60 stopinj celzija, pa lahko porabo celo prepolovite! 

Perilo je smiselno prati le, kadar je pralni stroj poln; v nasprotnem primeru izberite program za polovično napolnjen boben in s tem prihranite 25% energije. Priporočamo, da izpustite predpranje, saj pri manj umazanem perilu s tem zmanjšate porabo električne energije za vsaj 10%.

Zmanjšajte uporabo čistilnega sredstva in ga uporabite le toliko, kot ga zahteva trdota uporabljene vode. Bolj trda voda zahteva več čistilnega sredstva. V mislih imejte predvsem tole: večja količina pralnega praška ne bo bolj očistila perila, bo pa po nepotrebnem dodatno obremenila okolje.

Kako lahko pametno sušim perilo?

V sušilnem stroju skupaj sušite le kose perila, ki imajo podobne lastnosti. Na ta način boste perilo posušili bolj enakomerno. Po vsakem sušenju očistite filter na vratih bobna in pazite, da so reže za hlajenje vedno odprte in čiste. Za večjo učinkovitost pralnih in sušilnih strojev poskrbite tudi z rednim vzdrževanjem. Nastajanje vodnega kamna lahko preprečite z rednim čiščenjem pralnega stroja, še posebej grelcev za vodo in filtrov sušilnega stroja.

Napotki za varčno likanje

1. Perilo razvrščajte po tipu blaga

Najprej likajte občutljiva oblačila, za katera je potrebna nižja temperatura, nato pa oblačila iz blaga, ki zahteva višjo temperaturo.

2. Izklopite likalnik

Pri zadnjih kosih perila predčasno izklopite likalnik, saj le ta še nekaj časa zadrži toploto, ki omogoča likanje.

3. Uporabite paro

Z likalniki na paro likate hitreje in bolje, saj prihranite čas in energijo. Med daljšimi odmori likalnik izklopite.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?