Novo leto je čas za nove začetke. Vsaj tako se zdi. Na seznamu želja, ki si jih radi zadamo za novo leto se najpogosteje znajdejo zdrava prehrana, opustitev kajenja, več fizične aktivnosti, manj nepotrebnega zapravljanja in podobne želje. Toda kaj hitro se izkaže, da je zaobljube precej težje uresničiti kot zastaviti in še tako dobre namere lahko hitro padejo v vodo. Ljudje smo vendarle bitja navad, ki jih je zelo težko spremeniti. Pa vendarle se da pri novoletnih zaobljubah vztrajati nekoliko dlje, če upoštevamo nekaj nasvetov. Poglejmo, kaj lahko naredimo, da bomo ob koncu leta z veseljem ugotovili, da smo novoletne zaobljube tudi uresničili.


Določite si konkreten cilj


Vsako leto se milijone ljudi na svetu odloči, da bodo po novem letu shujšali, da se bodo spravili v formo, da bodo bolj produktivni. Kaj to v resnici pomeni? Namesto da si postavite neoprijemljiv, splošen cilj, ga naredite konkretnejšega. »Izgubil bom 10 kilogramov, fizično aktiven bom vsaj 30 minut na dan, vsak dan si bom naredil seznam opravil …« Tako boste imeli več možnosti, da uresničite svoje sanje, prav tako pa boste lahko uspeh sproti merili, kar vam bo dalo dodatno motivacijo, da nadaljujete.


Omejite število zaobljub


Zagotovo imate veliko želja in ciljev, vendar psihologi svetujejo, da si izberete manj ciljev in se osredotočite na uresničevanje enega za drugim. To je boljša taktika, kot pa da je vaša pozornost razpršena. Doseganje manjših ciljev ali etap je za motivacijo izjemnega pomena, hkrati pa prinaša večje možnosti za dolgoročen uspeh. Po drugi strani je lahko predolg seznam zahtev izjemno zastrašujoč in hitro boste našli izgovore, da se česa ne morete lotiti.


Načrt je pol izvedbe


Ne čakajte na zadnji trenutek. Načrtovanje bo prineslo boljše rezultate. Strokovnjaki priporočajo, da poiščete ideje, kako se lotiti posameznih izboljšav in da določite, kakšni so koraki, ki vas bodo pripeljali do cilja. Hkrati je pomembno, da vsak napredek spremljate in beležite ter si naredite rezervni plan za trenutke, ko ne bo šlo vse po načrtu. Če ste si zadali, da boste tekli trikrat na teden, morate vedeti, kaj storiti, ko kakšen dan ne bo zneslo, ker boste zboleli ali pa enostavno ne boste imeli časa.


Ne ponavljajte lanskih zaobljub


Če menite, da vam bo uspelo, potem vam verjetno bo. Če pa ste isto stvar že poskusili in vsakokrat pogoreli, potem najbrž ni veliko upanja za ta projekt. Morda je treba cilje zastaviti samo malce drugače, pa se bo letos vse odvilo precej bolje. Kaj vas je lani ustavilo? Kaj lahko letos naredite drugače? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali, da ne ponavljate napak.


Poiščite pomoč


To ste slišali že mnogokrat in drži kot pribito. Pomoč in podpora sta pomembna pri vsaki stvari, ki se je lotevamo na novo. Z osebo, ki vas podpira je celoten proces lažji in bolj zabaven. Morda imata oba enake cilje in lahko iz vsega naredite prijetno tekmovanje. Ne pozabite svojih načrtov razkriti svoji družini in prijateljem. Ti vas bodo opominjali, kam ste namenjeni. Zaupajte jim!
Ni treba, da se vsakoletno postavljanje novih izzivov ponovno izjalovi. Včasih je razlika med zmago in porazom le stvar izbire pravega cilja in procesa, kako ga doseči. Pri vsem tem ne pozabite biti prizanesljivi do samega sebe, ker vsaka sprememba potrebuje čas, da postane naša nova navada. Naredite si celotno potovanje kar se da prijetno in tako se boste konec leta veselili uspehov, o katerih ste do sedaj le sanjali.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;