Smo v času hladnega vremena, ki s seboj prinaša tudi sneg. Tega se seveda najbolj veselijo otroci in ljubitelji zimskih športov. Predlagamo, da hibernacijo prepustite medvedom, vi pa se podate v naravo, saj je pozimi mogoče početi še kaj drugega kot smučati, pri tem pa ohranjati svoje zdravje na varni razdalji.

Za vas smo zbrali pet razlogov, zakaj je pomembno biti aktiven tudi v zimski sezoni. Ti vas bodo zagotovo prepričali in navdušili za gibanje na snegu.

Z gibanjem kurite kalorije

Tek na smučeh lahko izvajate celo na manj urejenih progah v okolici doma, kjer je manj verjetno, da bi nastala gneča. Ta šport omogoča super kardio vadbo, ki lahko celi družini pomaga pokuriti veliko kalorij, izboljša kardiovaskularni sistem, zniža krvni tlak, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in celo blaži simptome astme. Nekdo, ki ima dobrih 80 kilogramov lahko v pol ure pokuri celo več kot 200 kalorij, pravi raziskava Harvardove medicinske fakultete. Bolj kot se telo napreza, več energije porabi, tek na smučeh pa predstavlja vadbo za celotno telo. Tudi hladno vreme prispeva k dodatnemu porabljanju kalorij, ker telo potrebuje več energije, da ohranja svojo temperaturo.

Mišice nog so okrepljene

Namesto v fitnes center se lahko odpravite na zimski pohod ali krpljanje. Hoja v zahtevnem terenu namreč zelo močno vpliva na mišice nog. Hoja v hrib krepi kvadricepse, zadnje stegenske mišice, meča in trebušne mišice, razgibali pa se bodo tudi gležnji. Pri tem si boste oči spočili na čudovito zasneženi pokrajini. Pravijo, da za dejavnosti zunaj ni nikoli napačnega vremena – le napačna oprema. Toplo se obujte in oblecite v plasteh tako, da ko stopite na hladen zrak, vas malenkost mrazi. V nasprotnem primeru se boste ob aktivnosti pregrevali in posledično tudi prekomerno znojili, kar pa je za gibanje na hladnem zraku nepriporočljivo, saj se lahko prehladite.

Izboljša se gibljivost

Drsanje krepi mišice trupa in hkrati skrbi za gibljivost. Predvsem zato,  ker je pri tej aktivnosti potrebno loviti ravnotežje, hitro menjati smer in pri tem vključiti celo svoje telo. Vsekakor toplo priporočamo, da se pred to aktivnostjo temeljito ogrejete in naredite nekaj razteznih vaj, da se zmanjša možnost poškodb. Saj se še spomnite gimnastičnih vaj iz šolskih dni, kajne?

Prebudite trebušne mišice

Večina zimskih športov razvija tudi mišice trupa in trebuh. Te pa pripomorejo k boljši in bolj pokončni drži, manj bolečinam v hrbtu in križu. To je še posebej pomembno, če veliko sedite in v tem položaju opravljate svoje delo. Kaj hitro se vam lahko nabere veliko ur, ko mučite hrbtenico v napačnem položaju. Krepke trebušne mišice pa pridejo prav tudi pri odmetavanju snega z dvorišča. Naučite se pravilnega dvigovanja lopate in namesto križa angažirajte trebuh in noge.

Izboljšajte počutje

Športna dejavnost na zraku povzroči naval endorfinov, ki v nas zbudijo občutke olajšanja in sreče. Dodaten bonus je vitamin D, ki se v telesu proizvaja pod vplivom sončne svetlobe. Ta je zelo pomemben za naš imunski sistem in mnoge druge procese v telesu. Ker ga pozimi proizvedemo bistveno manj kot poleti, je vsaka dejavnost na soncu več kot dobrodošla.

Vsekakor pa vas bo z energijo napolnilo že enostavno preživljanje časa z družino ali s prijatelji, še posebej nekje v naravi. Pomembno je, da ostanete zdravi: s pravilno hrano, gibanjem in z omejevanjem stresa – kar vam dober dan na snegu zagotovo prinese.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?