Poskrbeti moramo, da je v naših bivalnih prostorih zmeraj dovolj kvaliteten zrak. To ugotavljamo tako, da merimo delež kisika v njem, ustrezno zračno vlago ter količino vonjav in zdravju škodljivih snovi. Pogoje bivanja povsem preprosto uravnavamo s pravilnim zračenjem stanovanja.

Zračiti je treba od tri do petkrat na dan –tudi, kadar je zunaj mrzlo. S tem preprečujemo preveliko vlago in posledično tudi nastanek plesni. Optimalna vlažnost v bivalnih prostorih se nahaja nekje pri 50 odstotkih. Mrzel zrak zunaj je precej bolj suh kot ta, ki ga imamo v stanovanju, še posebej, če smo kuhali, sušili perilo ali se tuširali. Vedeti moramo, da se topel zrak lahko navzame večje količine vlage kot mrzel. Zrak pri 20 stopinjah lahko vsebuje skoraj 20 g vlage na kubični meter, da temu rečemo100 % zračna vlažnost, pri 5 stopinjah pa je ta količina le okoli 5 g.

Kako torej kvalitetno prezračiti? Najbolje je,da naredimo prepih za dve do pet minut. To pomeni, da odpremo okna in vrata v posamezni etaži, da se zrak čim hitreje zamenja. S prepihom bomo spravili vlažen zrak iz še tako zakotnih mest, kjer se najraje naredi plesen. Pazimo, da pri zračenju ne ohladimo opreme in sten, saj bomo tako potrebovali spet več energije, da stanovanje ponovno ogrejemo.

Ne priporočamo zračenja s priprtimi okni, saj se tako zrak prepočasi menja, med tem časom pa le ohlajamo okenske okvirje in opremo, s čimer lahko povzročimo le to, da se bo na oknih bolj nabiral kondenz.

Če naravno zračenje ne zadostuje, si lahko omislimo mehansko prezračevanje, ki deluje na principu rekuperacije. Take sisteme običajno vgrajujemo v novogradnje, pri starejših objektih pa rešitev predstavljajo lokalni oziroma prostorski prezračevalniki, ki se jih namesti na zunanjo steno prostora.

Ne glede na to, kateri način prezračevanja uporabljate, je pomembno, da se zavedate, da je kvaliteten zrak izjemnega pomena za vaše zdravje.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?