Pri izboru prave sijalke je potrebno pretehtati nekaj odločitev, da bomo dosegli, kar želimo, pa naj gre za dekorativno ali funkcionalno razsvetljavo.

Moderne sijalke oddajajo svetlobo različnih temperatur. To pomeni, da je njihova barva bolj rumena ali bolj modra. To razmerje merimo v kelvinih. LED- sijalka s temperaturo 2700 K oddaja približno takšno svetlobo kot klasična žarnica. Take toplejše odtenke priporočamo za osvetlitev bivalnih prostorov, predvsem zvečer, ko si želimo le ambientalne svetlitve. Hladnejše, ki imajo temperaturo nad 4000 K, pa priporočamo za kopalnice, hodnike ali pisarne, saj imajo bolj poživljajoč učinek.

Druga lastnost sijalk, na katero moramo paziti, je moč. Izbor je odvisen od namembnosti prostora in barve sten. Pri tem so vam lahko v pomoč različni spletni kalkulatorji, ki preračunajo, kako močne sijalke v resnici potrebujete. Pri klasični žarnici je bila moč označena v vatih, kar pravzaprav ni najboljši podatek o svetilnosti. Količino svetlobe se pravilno izmeri v lumnih. Danes je na sijalkah večinoma dvojno označevanje, s katerim lažje primerjamo njihovo svetilnost s starimi žarnicami. Napis "6 W = 60 W/806 lumnov" pomeni, da LED-sijalka porabi 6 W elektrike, proizvaja 806 lumnov svetlobe, kar približno ustreza svetilnosti klasične žarnice moči 60 W.

Poleg naštetega pa je potrebno razmisliti še o kotu svetilnosti, ki ga sijalka daje. Ožji koti so primerni za osvetlitev mize ali regala, širši pa pokrivajo večji del prostora. Klasična žarnica je svetlobo razpršila v kotu 300°, LED-sijalke s širokim plastičnim vratom ta kot zmanjšajo na približno 120°, medtem ko modernejše sijalke z LED-vlakni ta kot znava razširijo na približno 260°.

Še ena od lastnosti, na katero je treba biti pozoren pri nakupu sijalk, je CRI (Color Rendering Index) Ta nam pove, v kakšni meri bo sijalka omogočala, da barve v prostoru vidimo čim bolj naravno. Sonce ima indeks CRI 100, kar pomeni, da pri taki svetlobi najbolje vidimo barve. Svetila in sijalke se torej želijo temu približati. Moderne sijalke v glavnem dosegajo vrednosti na 80, kar je že solidno. Vsekakor pa velja, da je večja številka boljša. CRI 95 pa je primeren že za osvetljevanje umetniških del.

Le s pravilnim izborom sijalk bo naš dom dobro in prijetno razsvetljen, mi pa bomo poleg tega lahko še prihranili.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?