Kaj je potrebno postoriti pred začetkom kurilne sezone?

Peči na trda goriva

Peči na trda goriva kot so polena, peleti ali sekanci potrebujejo največ vzdrževanja in jih je treba pregledati večkrat letno, ob koncu kurilne sezone pa jim je treba privoščiti še redni servis. Zdaj je zadnji čas, da to storite, saj lahko vlaga v kombinaciji s sajami povzroča korozijo kurišča in dimnih poti, s čimer se kotel hitreje uničuje.

Čiščenje kurišča je nujno, saj se na njegovih stenah nabirajo tudi katranske obloge, ki zmanjšujejo prehod toplote na vodo, ki jo ogrevamo. Vsak milimeter oblog pomeni 6 % toplotnih izgub. Te obloge se najhitreje naberejo pri neprimerni uporabi goriv in pri predimezioniranih kotlih, zaradi česar pride do nepopolnega izgorevanja. Čiščenje lahko načelno opravite sami z različnimi strgali in krtačami, za manj umazana kurišča pa obstajajo kemična sredstva, ki znižujejo točko izgorevanja, da v peči zgorijo vsi ostanki.

Število dimnikarskih storitev v letu je predpisana. Vse naprave je potrebno pregledati enkrat letno, dodatno pa je peči na trda goriva nujno čistiti štirikrat v sezoni. Ko pride dimnikar, naj opravi:

- kontrolo tesnosti vrat,

- nastavitev regulatorja vleka,

- nastavitev dimne lopute,

- pregled varnostnih naprav.

Peči na tekoča goriva

Če se ogrevate na tekoča goriva, je dela z vzdrževanjem peči nekoliko manj. Običajno zadostuje, da jih očistite dvakrat v sezoni. Tudi v teh pečeh je potrebno odstraniti saje in obloge na stenah kurišča. Serviser mora nastaviti gorilnik, očistiti dovod za gorivo, filtre in druge dele peči. Enkrat letno, običajno pred začetkom sezone, je pomembno opraviti meritve, s katerimi se preveri sajavost, temperaturo dimnih plinov, vsebnost CO2 in se tako določi izkoristek peči.

K rednemu vzdrževanju sodi tudi skrb za rezervoar goriva, saj vsako kurilno olje tvori nečistoče, ki se odlagajo na stene in dno rezervoarjev. Zato je potrebno rezervoarje temeljito čistiti vsakih pet let, saj te obloge povečujejo porabo kurilnega olja. Ta opravek si lahko olajšate z aditivi, ki zmanjšujejo nalaganje umazanije in jih preprosto vlijete v rezervoar pred dotakanjem svežega goriva.

Plinske peči

Tudi plinske peči potrebujejo letni pregled strokovnjaka, kljub temu, da je izgorevanje plina zelo čisto. Ob koncu kurilne sezone ali pa pred začetkom nove mora pregledati tesnjenje napeljave in pravilno nastaviti gorilnik. Poleg tega mora preveriti delovanje elektromagnetnih ventilov, ventilatorja, očistiti gorilnik, pregledati filtre in elektrode. Dodatno potrebujemo še dimnikarja, da preveri dimnik in opravi meritve, podobno kot pri peči na tekoča goriva.

IR paneli

IR paneli nimajo gibljivih delov, zato njihovo vzdrževanje ni potrebno, poleg tega pa imajo izjemno dolgo življenjsko dobo. Pred sezono vam torej ni treba storiti ničesar, razen morda preveriti, ali delujejo baterije v termostatih in upravljalnikih.

Toplotne črpalke

Pred sezono je smiselno zastarel in potraten način ogrevanja nadomestiti. Dolgoročno gledano je namestitev toplotne črpalke najugodnejša varianta ogrevanja, saj pridobiva energijo za ogrevanje iz okolice, nekaj malega pa porabi električne energije. Podobno kot za plinske peči velja tudi tukaj: servis naj naredi strokovnjak. Najbolj pomembno opravilo, ki ga mora opraviti je kontrola plina v sistemu, saj ob njegovem pomanjkanju črpalka porabi preveč energije.

Radiatorji in termostati

Pred kurilno sezono je dobro z radiatorjev obrisati prah, jih odzračiti in dotočiti vodo v sistem, če je to potrebno. Na radiatorjih moramo pregledati termostatske in običajne ventile, da kateri od njih ne pušča. Priporočljivo je, da navadne zamenjamo z termostatskimi, saj ti prihranijo mnogo energije. Pred zaresnim ogrevanjem je pametno narediti še test termostata: nastavite ga na nekoliko višjo temperaturo in preverite, ali se ogrevanje vklopi.

Javljalniki ogljikovega monoksida

Od začetka leta 2017 je treba v bivalne prostore s kurilnimi napravami, ki nimajo lastnega dovoda zgorevalnega zraka in torej za zgorevanje energenta uporabljajo zrak iz prostora, opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida (CO). Javljalnik opozarja na nepravilno izgorevanje in tako zastrupitev ali celo smrt, vendar pa ne more nadomestiti servisnih in dimnikarskih storitev.

Nastavite peči, toplotne črpalke in termostate na optimalno delovanje. Če porabite preveč, razmislite o menjavi načina ogrevanja.

Poskrbite za pravo energijo!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?