Kako pravilno prilagoditi ogrevanje ob sončnih zimskih dneh

Vse bolj se zavedamo, kako pomembno je, da se ogrevamo na okolju prijazen način, ki minimalno obremenjuje družinski proračun. Tako je mogoče kljub nizkim temperaturam izkoristiti sončne zimske dni, da zmanjšamo porabo primarnega energenta in privarčujemo kakšen evro.

Pravilna usmerjenost steklenih površin

Da bi čim bolje izkoristili energijo sonca pozimi in se poleti izognili pretiranemu segrevanju, je pomembno, da že pri načrtovanju hiše postavimo čim več steklenih površin proti jug, kjer je več sončne svetlobe. Pasivno ogrevanje hiše lahko še dodatno izboljšamo, če uporabljamo okna z različnim koeficientom toplotne prevodnosti, s čimer na jugu omejimo pregrevanje, na severu pa spustimo v notranjost več želene sončne energije, s katero zmanjšamo potrebo po ogrevanju. Okna na vzhodu in zahodu pa po drugi strani hišo močno segrevajo med poletjem in premalo izkoriščajo sonce pozimi, zato je bolje, da je takih oken manj.

Seveda pri starejših hišah ne moremo vplivati na razporeditev oken glede na strani neba. Lahko pa poskrbimo, da ob menjavi oken izberemo taka, ki bodo sredi zime bolje izkoriščala sončne dni za povišanje temperature v stanovanju.

Več virov ogrevanja

Velik del energije za ogrevanje se da dobiti s pomočjo sončne elektrarne. Če nimate že dovolj velike elektrarne, ki bi pokrivala vse vaše energetske potrebe, je morda smiselno, da s posameznimi sončnimi paneli ujamete nekaj dodatne brezplačne energije. Ob sončnih dnevih lahko tako brezplačno poganjate toplotno črpalko, neodvisno od elektrike iz omrežja. Viške energije pa seveda lahko oddajate vanj.

Termostat v vsako sobo

Če ogrevanje v hiši nadzoruje le en termostat, ta pa je nameščen v prostoru, ki ga pozimi sonce najbolj segreje, se bo zgodilo to, da bo termostat ustavil kotel ali toplotno črpalko, v hladnejših sobah pa bo zato postalo še bolj hladno. In obratno – če je termostat v sobi, kamor sonce ne seže, bo ta kotlu sporočal, da mora sobo še ogrevati, s čimer se bo dodatno dvignila tudi temperatura v sobi, ki jo je sicer segrelo že sonce.

Kar lahko naredite, je to, da namestite termostate v vsako sobo, oziroma si omislite pametne termostatske ventile za radiatorje. Ti bodo poskrbeli, da bo v vsaki sobi točno taka temperatura, kot ste jo nastavili.

Senčila in zračenje

Za uravnavanje temperature v sobi so primerna tudi senčila. Ob sončnih dneh jih odstremo, da izkoristimo toploto sonca za segrevanje, po drugi strani pa lahko debele zavese in zastrta senčila pa pripomorejo k manjšim toplotnim izgubam ob večerih. Kljub zimi pa je nujno potrebno tudi zračenje stanovanja, saj to preprečuje nabiranje kondenza in s tem tvorjenje plesni. Kljub hladu priporočamo, da odprete vsa okna in vrata in za pet do deset minut ustvarite prepih. Tako se bo zrak zamenjal tudi v odročnih kotih. Če to ni dovolj, je potrebno razmisliti o prisilnem prezračevanju: lokalnem ali centralnem. Ta dva pa v stanovanje dovajata svež zrak brez prepiha in ne predstavljata nevarnosti za podhladitev stanovanja.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?