V svetu se vse bolj uveljavlja način življenja po načelu "manj je več", ki se osredotoča na zmanjševanje potrošnje, stresa in nepotrebnih stvari v življenju. To v življenje posameznika na eni strani prinaša globlji smisel in zadovoljstvo, na drugi strani pa trajnostno delovanje. Kje začeti?

1. Definirajte svoje potrebe

Prvi korak k življenju, ki sledi načelu "manj je več", je temeljiti pregled vaših resničnih potreb. Razmislite, katere stvari v vašem življenju so resnično pomembne in katere lahko opustite. To ne pomeni, da morate živeti asketsko, temveč da pregledate, kaj resnično prispeva k vašemu zadovoljstvu in dobremu počutju.

2. Zmanjšajte potrošnjo

Zmanjšanje potrošnje ni samo koristno za okolje, ampak lahko prinese tudi mir in zadovoljstvo v vaše življenje. To lahko storite tako, da kupujete manj, izbirate trajnostne izdelke, reciklirate in ponovno uporabljate stvari. Kadar je to mogoče razmislite o nakupu rabljenih ali obnovljenih izdelkov in podpirajte lokalne proizvajalce in obrtnike.

3. Odvrzite navlako

Nepotrebne predmete, ki jih niste uporabljali že nekaj časa, odvrzite. To bo prineslo občutek reda in miru. Obdržite samo tiste stvari, ki jih resnično potrebujete in umaknite navlako, ki se je nabrala skozi leta.

4. Osredotočite se na izkušnje, ne na stvari

Namesto da iščete srečo v materialnih stvareh, poskusite investirati svoj čas in sredstva v izkušnje, ki obogatijo vaše življenje (npr. potovanja, učenje novih veščin ali preživljanje časa z ljubljenimi osebami,…). Doživetja prinašajo trajnejše zadovoljstvo in spomine, ki jih materialne stvari ne morejo.

5. Bodite hvaležni za male stvari

Namesto da nenehno hrepenite po več, bodite hvaležni za to kar imate. To je ključnega pomena za življenje po načelu "manj je več". Vsak dan zapišite vsaj eno stvar, za katero ste hvaležni – tako boste bolj zadovoljni in počutili se boste bolje.

6. Poskrbite za ravnovesje med delom in prostim časom

V današnji družbi, kjer je storilnost visoko na lestvici vrednot, je pomembno najti ravnovesje med delom in prostim časom. Določite meje med delom in osebnim življenjem, da si zagotovite čas za sprostitev, hobije in druženje z družino in prijatelji.

7. Minimizirajte digitalno preobremenjenost

Zmanjšajte čas, ki ga preživite na digitalnih napravah. Določite čas brez zaslonov (npr. med obroki, pred spanjem,…). Uporabite aplikacije za omejevanje časa na socialnih omrežjih in e-pošti, da zmanjšate digitalni hrup.

9. Živite bolj trajnostno

Razmislite, kako lahko vaše vsakdanje odločitve prispevajo k bolj trajnostnemu svetu. Uporabite javni prevoz, nakupujte lokalno pridelano hrano, zmanjšajte odpadke, reciklirajte in preklopite na brezpapirno poslovanje. Če še vedno prejemate račun za energente v tiskani obliki, izpolnite obrazec in se prijavite na prejemanje e-računa. Tako boste naredili prvi korak k trajnostnemu delovanju, mi pa vas bomo za vsak prejet račun na e-naslov (za vsako merilno mesto) dodatno nagradili s popustom.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?