Jutra in večeri so vse bolj hladni, zato smo že začeli razmišljati o ogrevanju. Zagnati bomo morali ogrevalne sisteme, pri čemer pa se nemalokrat zgodi, da zaradi neuporabe le-ti ne deluje kot bi morali. Zato je dobro, da se na kurilno sezono pripravimo pravočasno in se tako izognemo nepotrebnim klicem nujne servisne službe. Načini, kako se pripravimo na kurilno sezono, se zaradi različnih ogrevalnih sistemov med seboj razlikujejo.

Ogrevanje na drva

Preverite zalogo drv

Najprej poskrbite, da imate dovolj zaloge drv za celotno kurilno sezono. Drva lahko kupite ali pridobite sami, če imate dostop do gozda ali lesenih odpadkov. Bolje je, da imate preveč drv kot premalo.

Sušenje drv in shranjevanje

Drva morajo biti dobro posušena. Dovolite jim, da se posušijo na suhem mestu vsaj šest mesecev pred začetkom kurilne sezone. Dobro posušena drva bodo zagotovila boljši ogenj, manj dima in boljšo energetsko učinkovitost. Drva shranjujte na suhem in dvignjenem mestu, da preprečite, da bi se namočila ob dežju ali taljenju snega. Drva pokrijte s ponjavo ali streho, da jih zaščitite pred vremenskimi vplivi.

Priprava peči ali kamina

Pred začetkom kurilne sezone preverite, ali je vaša peč oziroma kamin v dobrem stanju. Očistite saje in pepel iz prejšnje sezone ter preverite, ali so cevi in dimniki brez puščanj in poškodb. V primeru, da niste prepričani, pokličite strokovnjaka za dimnikarstvo, da opravi pregled. Poskrbite, da imate na voljo primerno opremo za kurjenje kot so kakovostni vžigalci, kurilna olja, kresila in rokavice za ravnanje z vročimi drvi. Prav tako imejte pri roki vedro za pepel in metlo za čiščenje.

Varnost

Pri ogrevanju s drvmi je varnost izjemno pomembna. Namestite detektor ogljikovega monoksida in dimnike redno preverjajte na puščanja. Upoštevajte varnostna navodila za kurjenje in pazite, da boste vedno imeli ogenj pod nadzorom.

Redno vzdrževanje opreme, sušenje in shranjevanje drv ter upoštevanje varnostnih ukrepov bodo poskrbeli za udobno in varno ogrevanje vašega doma.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Če se ogrevate s toplotno črpalko, je priprava na kurilno sezono nekoliko drugačna kot pri drugih načinih ogrevanja. Toplotna črpalka je energetsko učinkovita metoda ogrevanja, vendar še vedno terja nekaj priprave. Tu je nekaj napotkov, ki jih je dobro upoštevati:

Redno vzdrževanje toplotne črpalke

Pred pričetkom kurilne sezone je potrebno preveriti, ali vaša toplotna črpalka deluje optimalno. Enkrat letno pokličete serviserja, da pregleda vaš sistem. Prav tako preverite, ali je termostat vaše toplotne črpalke pravilno nastavljen.

Izolacija in tesnjenje

Tudi pri ogrevanju s toplotno črpalko je dobra izolacija ključnega pomena. Preverite okna, vrata, stene in streho ter se prepričajte, da ni nobenih puščanj zraka. Z dodatno izolacijo lahko razmislite o izboljšavah, če to ni bilo že storjeno.

Filtri in čiščenje zraka

Preverite in očistite filtre vašega sistema za ogrevanje in hlajenje. Čisti filtri omogočajo boljši pretok zraka in učinkovitejše delovanje toplotne črpalke.

Alternativno ogrevanje

Razmislite o alternativnih načinih ogrevanja za hladnejše dni, čeprav je toplotna črpalka energetsko učinkovita. Nekatere toplotne črpalke morda niso tako učinkovite v ekstremno nizkih temperaturah, zato lahko alternativno ogrevanje, na primer klimatska naprava, služi kot rezerva.

Nastavitve toplotne črpalke

Naučite se pravilno upravljati s toplotno črpalko. Nekatere imajo različne načine delovanja, ki se lahko prilagajajo glede na temperaturo zraka zunaj. Upoštevajte priporočila proizvajalca in se seznanite s pravilnim delovanjem svoje toplotne črpalke.

Razumevanje stroškov in učinkovitosti

S toplotno črpalko je koristno razumeti, kako deluje in kako vpliva na vaše stroške ogrevanja. Preučite svoje stroške in, če je potrebno, razmislite o prilagoditvah ali izboljšavah, ki lahko zmanjšajo stroške ogrevanja.

Ogrevanje na plinsko peč

Redno vzdrževanje plinske peči

Najpomembnejši korak je redno vzdrževanje vaše plinske peči. Pred začetkom kurilne sezone pokličite serviserja, da opravi pregled in servis. To vključuje preverjanje delovanja plinskega ventila, čiščenje gorilnikov, zamenjavo filtrov in pregled dimnika. Redno vzdrževanje poveča učinkovitost in varnost vaše plinske peči.

Preverite dimnik in prezračevanje

Preverite, ali je dimnik brez puščanj in poškodb ter ali je prezračevanje v vašem domu pravilno. To je ključno za odvajanje dima in škodljivih plinov iz vašega doma.

Preverite varnostne naprave

Zagotovite, da so varnostne naprave, kot so detektorji dima in ogljikovega monoksida, pravilno nameščene in delujoče. Preverite baterije in jih po potrebi zamenjajte.

Preverite cevi in priključke

Redno preverjajte cevi in priključke za morebitna puščanja plina. Če opazite vonj po plinu, takoj izklopite plin in pokličite serviserja.

Varčevanje z energijo

Razmislite o energetsko učinkovitih izboljšavah, kot so dodatna izolacija in zamenjava starih oken in vrat. S tem boste zmanjšali izgubo toplote in znižali stroške ogrevanja.

Bodite pripravljeni na morebitne prekinitve oskrbe

Pripravite se na morebitne prekinitve oskrbe s plinom ali nepričakovane težave s plinsko pečjo. Imejte pri roki še kakšen drug, alternativen vir ogrevanja.

S pravilnim vzdrževanjem, nastavitvami in razumevanjem delovanja vašega ogrevalnega sistema lahko dosežete učinkovito in udobno ogrevanje svojega doma skozi celo kurilno sezono.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?