Z novim letom si velikokrat postavimo cilje in iščemo načine, s katerimi bi okrepili naše zdravje. Pri tem ni vseeno kaj počnemo. Identificirali smo 5 ključnih dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje: prehrana, počitek, gibanje, telesna drža in izogibanje alkoholnim pijačam ter tobačnim izdelkom. Predlagamo vam, da prepoznate vaše najšibkejše področje in si postavite cilje za izboljšavo.

1. Spremenite prehranjevalne navade

Pravijo, da je navada železna srajca. Težko boste naenkrat spremenili vse svoje slabe prehranjevalne navade. Začnite z majhnimi koraki. Na list papirja zapišite vse kar ste pojedli v prejšnjem tednu ali dveh. Obkrožite najbolj nezdrave jedi in prigrizke in jih skušajte v naslednjem tednu nadomestiti z bolj zdravimi obroki. Pripravite si jedilnik za prihajajoči teden in upoštevajte kršitve iz preteklih tednov ter jih nadomestite z bolj zdravo alternativo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

2. Svojemu telesu zagotovite dovolj počitka

Zaradi obilice obveznosti največkrat žrtvujemo uro ali dve spanca, da bi lahko urediti vse potrebno. Žal se moramo zavedati, da si naše telo vse »kršitve« zapomni, zato ima dolgoročno pomanjkanje spanca dokazano negativne učinke na naše telo. Raziskave kažejo, da je počitek ravno tako pomemben za naše zdravje kot prehrana in gibanje.

3. Gibanje je ključno

Vašemu telesu zagotovite dovolj gibanja, saj boste na ta način lahko lažje skrbeli za ohranjanje zdrave telesne teže, pozitivnega razpoloženja, več energije, zmanjšali stres, … Pri tem vsaj dvakrat na teden poskrbite, da boste v vadbo vključili tudi vaje za moč.

4. Izboljšajte svojo telesno držo

Ko razmišljamo o načinu kako izboljšati svoje zdravje, večina ne pomisli na telesno držo. Slaba telesna drža povzroča bolečine v mišicah, slabšo prekrvavitev, artritis, vpliva na slabo razpoloženje, glavobole… Najboljši ukrep za izboljšanje svoje drže je zmanjšanje časa sedenja na minimum. Zavedati se morate, da dolgotrajno sedenje vpliva na vaš gibalni sistem, dihalne vzorce in prebavo. Kaj lahko naredite, da omilite negativne posledice nepravilnega sključenega položaja? Začnite z vsakodnevnim izvajanjem dihalnih vaj: v sedečem položaju dihajte s trebušno prepono z nevtralno linijo hrbtenice in odprtim prsnim košem. Vsak dan si vzemite 30 do 60 min za hojo.

5. Opustite kajenje in uživanje alkohola

Verjetno niste vedeli, da se po nekaj tednih po opustitvi kajenja kapaciteta pljuč zviša tudi za 30 odstotkov, po enem letu pa je tveganje za obolenje srca in ožilja za polovico manjša.

Predlagamo torej, da slabe navade pri prehranjevanju čimprej zamenjate z bolj zdravimi alternativami, kljub vsem obveznostim telesu omogočite dovolj spanca in pri tem ne pozabite na gibanje, s katerim boste izboljšali tudi svojo telesno držo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;