Kako se znebiti digitalnih razvad?

Vstopili smo v novo leto polni optimizma in veselja do sprememb. Tokrat ne bomo pisali o tem, kako na lahek način izgubiti odvečno telesno težo, ampak se bomo posvetili drugi pereči temi – prepoznavanju in odpravljanju neprimernih digitalnih navad in razvad.

Uporabniki še vedno ne beremo pravil in pogojev uporabe, vendar jih z veseljem potrjujemo in se strinjamo z njimi. Prav tako še vedno uporabljamo enostavna gesla, po navadi kar ime in priimek in poljubno številko. Objavljamo vsako malenkost in podrobnost iz našega življenja in se ne zavedamo, da kar enkrat pristane na spletu, ostane na spletu.

V nadaljevanju izpostavljamo nekatere slabe digitalne razvade, ki bi jih bilo dobro opustiti.

Nekorektna email komunikacija

Ne glede na to, za kaj primarno uporabljate e-maile, je priporočljivo, da se pri komuniciranju držite osnovnega bontona in upoštevate naslednje nasvete:

  • Prosimo, prosimo in še enkrat prosimo – ne uporabljajte zahtevkov o prebranem e-mail sporočilu. Prejemnik bo ob svojem času odgovoril na vaše sporočilo, če pa slučajno pozabi, ga lahko prijazno opomnite kasneje. Potrdila o prebranem e-mail sporočilu so nadležna in kažejo zgolj na to, da menite, da je vaš e-mail najpomembnejši.
  • Ne ignorirajte e-mail sporočil – izredno nesramno in neprofesionalno vedenje, katerega se čim hitreje odvadite. Vsako e-mail sporočilo je po svoje pomembno in pošiljatelj je zanj investiral nekaj svojega časa. Bodite uvidevni.
  • Ne pošiljajte e-mail sporočil izven delovnega časa – obvestila o novih e-mailih izven delovnega časa so nadležna, pri marsikom pa lahko povzročijo tudi nelagodje. Prihranite svoje besede za naslednji delovni dan.
  • »Ping-ponganje« – izraz vam je morda nepoznan, dejanje pa ga zagotovo poznate. Ping-ponganje v e-mail komuniciranju je hitro odpisovanje na e-mail sporočila (podobno kot nekdo, ki hitreje govori kot misli). Uporabljajte raje telefon ali instant messaging aplikacije (Slack, Viber, Teams,…)

Prilepljenost na telefon

Prekomerna uporaba pametnega telefona lahko vodi v depresijo in motnje spanca. Kot zanimivost naj navedemo, da več kot 20% Američanov meni, da prekomerna uporaba mobilnih telefon negativno vpliva na njihovo zakonsko življenje (TIME raziskava iz leta 2012). Enaka raziskava je pokazala, da kar 17% Američanov uporablja pametni telefon med jedjo.

Kaj storiti?

Preprosto – ugasnite telefon. Če tega ne zmorete, utišajte obvestila po določeni uri (pisec tega članka, recimo, ne prejema več obvestil po 16. uri).

Prekomerno igranje igric

Igranje igric, še posebej na spletu, povzroča odvisnost. Ameriški pediatri so raziskali odvisnost od igric med otroki in ugotovili, da je 9% ameriških otrok zasvojenih z igranjem igric. Kako temu narediti konec?

Postavite omejitve – sodobne naprave imajo vsaj eno možnost, kjer lahko otroku ali sebi nastavite časovne omejitve uporabe aplikacij in igric.

Digitalno razstrupljanje – namesto, da igrate igrice, poizkusite s telovadbo ali zunanjimi aktivnostmi.

Prekomerna uporaba družbenih medijev

Družbeni mediji so lahko velika potrata časa. Ljudje porabijo ogromne količine časa na vseh možnih družbenih medijih, zato vam svetujemo, da omejite uporabo, v skrajnem primeru pa celo brišite vaše spletne profile. Mentalno zdravje vam bo hvaležno.

In še nekaj hitrih nasvetov:

  • Uporabljajte dvostopenjsko verifikacijo pri prijavljanju v vaše profile.
  • Ne uporabljajte javnih WiFi omrežij za dostopanje do vaše mobilne banke.
  • Pri uporabi javnih WiFi omrežjih uporabljajte VPN – virtualno dostopno točko.
  • Izogibajte se enostavnim geslom in le te menjajte redno.
  • Če delate v pisarni priporočamo, da ko niste na vašem delovnem mestu, računalnik zaklenete.
  • Ne klikajte na sumljive povezave v email sporočilih.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?