Kolo kot ga poznamo danes, se je začelo razvijati v 19.stoletju. Nemški baron Karl von Drais je bil prvi, ki je razvil napravo z dvema kolesoma. Ta ni imela verige, gonilk ali zavor – poganjali so se s pomočjo nog, podobno kot smo to danes navajeni pri otroških poganjalcih.

Razvoj koles se je nadaljeval v 60. letih 19. stoletja, ko so se pojavile prve naprave z gonilkami in verigami. Danes je takšno prevozno sredstvo dodobra izpopolnjeno, vendar se razvoj ne ustavlja, saj imamo že kolesa za najrazličnejše podlage, namene in poti.

Tokrat boste spoznali, kateri so glavni tipi koles in kako se odločiti o najprimernejšem za vas.

Spoznali boste:

  • cestna kolesa,
  • ciklokros kolesa,
  • fitnes/trekking kolesa,
  • gorska kolesa,
  • mestna kolesa in
  • električna kolesa.

Cestna kolesa

Ta kolesa so oblikovana za hitro vožnjo po gladkih površinah, saj imajo gladke in tanke pnevmatike. Krmilo je zelo specifično temu tipu kolesa – izgledajo kot rogovi. Takšno krmilo omogoča hitrejšo vožnjo, saj je kolesarjev položaj na kolesu bolj aerodinamičen. Takšna kolesa vozijo profesionalni kolesarji na Dirki po Franciji.

Cestna kolesa ni priporočljivo voziti po neasfaltiranih poteh, saj so pnevmatike gladke in ne nazobčane kar pomeni, da na rahlih površinah (kot je pesek, zemlja) ne boste imeli dovolj oprijema. Takšna kolesa tudi niso grajena za prenašanje prevelikih tovorov zato niso primerna za turne vožnje ali vožnje v službo.

Cestna kolesa so dražja od ostalih in ker je večja verjetnost,da vam takšno kolo odtujijo (če ga boste uporabljali za vožnjo v službo alivsakodnevne opravke) vam priporočamo, da raje izberete katerega izmednaslednjih koles.

Ciklokros kolesa

Ciklokros kolesa so posebna vrsta cestnih koles, narejena za vožnjo na mešanih površinah (kombinacije asfalta, gozdne poti, makadama). Geometrija kolesa je enaka cestnemu, vendar so pnevmatike širše in nazobčane za večji oprijem na podlagi.

Podobna ciklokros kolesom so tudi gravel kolesa, najnovejši trend v kolesarstvu. Gravel kolesa imajo bolj umirjeno geometrijo okvirja kar pomeni, da je uporabnik na kolesu bolj sproščen in lahko dlje vozi na takšnem kolesu.

Pravzaprav še znalci ne znajo točno določiti, katere so glavne razlike med ciklokros in gravel kolesi, zato si sami ne belite glave zaradi tega. Če iščete pravo razmerje med vožnjo po asfaltu in makadamu je ta tip kolesa najboljši.

Fitnes/trekking kolesa

Najverjetneje najbolj priljubljena izbira vsakega nedeljskega kolesarja, saj ponujajo vse prednosti cestnega kolesa – lahek okvir in relativno ozke pnevmatike – z ravnim in pokončnim krmilom. Takšna kolesa so primerna za družinske izlete, ki so lahko tudi daljši, saj so takšna kolesa lahka in visoko zmogljiva. Prav tako okvir kolesa sprejme širše gume,da lahko uporabnik vozi po različnih površinah.

Gorska kolesa

Tip kolesa, ki nosi bistvo v svojem imenu. Namenjen je predvsem vožnji po težjih terenih. Imajo ravno krmilo ter široko prestavno razmerje za lažje premagovanje strmih klancev in poti. Večina gorskih koles ima vsaj eno vrsto vzmetenja, po navadi kar na sprednjih vilicah – ti. »hardtail«, nekatera pa imajo tudi polno vzmetenje. Gorsko kolo lahko opremimo tudi za turne vožnje,vendar ne ponujajo lahkotnosti in učinkovitosti kot kolesa, namenjena zgolj turnemu kolesarjenju.

Mestna kolesa

Izraz »mestno« v mestnem kolesu pravzaprav ne ponazarja specifičen tip kolesa, ampak ga zgolj opisuje. Lahko jim rečemo tudi urbana kolesa ali kolesa za dnevne migracije (commuting). Mestna kolesa so namenjena udobnosti, sproščeni drži in lahkotnemu pedaliranju. Mestna kolesa so tudi uporabnik uprijazno opremljena– blatniki, varovala za verigo ter varovalo proti zapletanju ženskih kril v kolesa.

Lahko izbirate med kolesi, ki imajo integrirane prestave(ponavadi samo eno) ali več prestav (do največ šest). Prav tako so v kolo integrirane luči, ki se lahko polnijo same preko dinama.

Električna kolesa

Kategorija koles, katera zaobjema vse ostale, saj so električna kolesa lahko cestna, gorska, mestna in trekking. Električna kolesa pomagajo pri pedaliranju z elektromotorjem in so v zadnjem času doživela pravi razcvet.

Kako torej izbrati pravo kolo?
Ob nakupu kolesa vam svetujemo, da si odgovorite na sledeča vprašanja:

  • S kom se bom vozil?
  • Kaj vozi moj kolesarski partner ali partnerji?
  • Kakšno kolo sem imel v preteklosti in mi je bilo všeč?
  • Kakšno kolo sem imel v preteklosti, pa mi ni bilo všeč?
  • Kje bi se najraje vozil z mojim novim kolesom?

Če kupujete kolo za vožnjo skupaj z družino ali prijatelji kupite kolo, ki je podobno tistim, s katerimi se vozi družba. Z gorskim kolesom ne boste dohajali skupine prijateljev na cestnih kolesih. Prav tako s cestnim kolesom ne morete voziti po makadamskih poteh ali gozdu.

Morda želite vse po malem?

V takšnem primeru so najboljša izbira trekking kolesa ali gravel cestna kolesa.

Če je vaša fizična pripravljenost povprečna in bi radi kolesarili zgolj za užitek, si ne belite glave z dražjimi komponentami koles, saj razlike med cenejšimi in dražjimi ne boste občutili.

‍Preverite ponudbo naših električnih koles in električnih skirojev.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?