Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do spleta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta in običajno vsebujejo:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • trajanje piškotka,
  • vrednost (edinstveno številko).

Vsi piškotki imajo skupno lastnost, časovna omejenost njihovega trajanja.

 

Zakaj so piškotki potrebni?


Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi so gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.
Na spletni strani energijeplus.si, piškotke uporabljamo za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, varnosti in za spremljanje statistike obiska spletnega mesta. Privzeto se naložijo obvezni piškotki, ki so nujni za nemoteno delovanje spletnega mesta, za neobvezne piškotke pa vam dajemo možnost izbire.


Uporabljeni piškotki


Spletna stran energijaplus.si uporablja na spletni strani uporablja tri skupine piškotkov:

1. Obvezni piškotki: so potrebni za brezhibno delovanje strani. So ključni in brez njih stran ne bi popolno delovala. Uporaba te skupine piškotkov je za večino piškotkov samodejna in z nastavitvami te skupine ne morete upravljati. Za te piškotke nam v skladu z GDPR ni potrebno dobiti vaše privolitve. Če ste v brskalniku povsem onemogočili vse piškotke, morda ne boste mogli pregledovati naše spletne strani. Vsi nujni piškotki so nastavljeni tako, da se IP naslovi uporabnikov samodejno pretvorijo v naključno ID oznako, iz katere ne moremo prepoznati vaše identitete.
 

 

 ime Namen Trajanje Posredovanje tretjim Zahtevana privolitev
koitk Marketinška avtomatizacija 10L Da (Sharpspring) Ne
fr Facebook conversion 3M Da (Facebook) Ne
ATN Facebook conversion 1min Da (Facebook) Ne
AA003 Facebook conversion 3M Da (Facebook) Ne
__cfduid Klepetalnica 1M Da (Tawk) Ne
IDE Google Marketing 1L Da (Google inc) Ne
plg_system_eprivacy Strinjanje uporabnika s pravili zasebnosti 1M Ne Da
test_cookie Google Marketing 1D Da (Google inc) Ne

 

 2. Analitični piškotki: so piškotki, ki jih potrebujemo za analizo obiska in izboljšanje vaše izkušnje pri uporabi strani. Za analitiko uporabljamo analitična orodje podjetja Google - Google Analytics, z vklopljeno anonimizacijo osebnih podatkov. Anonimizacija podatkov z rešitvijo Google Analytics ni reverzibilna, kar pomeni, da na podlagi anonimnih podatkov ni mogoče v obratni smeri povezati ali kakorkoli identificirati posameznega uporabnika.

 

 ime Namen Trajanje Posredovanje tretjim Zahtevana privolitev
_gat_UA-27462704-3 Analitični piškotek 1D Da (Google inc) Da
_gat_UA-27462704-1 Analitični piškotek 1D Da (Google inc) Da
_ga Analitični piškotek 2L Da (Google inc) Da
_gid Analitični piškotek 1D Da (Google inc) Da
_hjid Analitični piškotek 1L Da (Google inc) Da
_hjRecordingLastActivity Analitični piškotek Seja Da (Google inc) Da
_hjTLDTest Analitični piškotek Seja Da (Google inc) Da
Collect Analitični piškotek Seja Da (Google inc) Da
hjViewportid Analitični piškotek Seja Da (Google inc) Da
TawkConnectionTime Klepetalnica Seja Da (Tawk) Da

 

 

3. Oglaševalski piškotki: so piškotki partnerskih storitev kot so: Sharpspring , Facebook, Google itd . Ti piškotki omogočajo uporabo vtičnikov in funkcij na naših straneh, ki so povezani s temi družbenimi omrežji oz. platformami. Uporabljamo jih za potrebe trženja ter da lahko z njimi sledimo vašim obiskom različnih spletnih strani.

 

 ime Namen Trajanje Posredovanje tretjim Zahtevana privolitev
__tawkuuid Klepetalnica 179D Da (Tawk) Da
__ss Marketinška avtomatizacija 1D Da (Sharpspring) Da
__ss_tk Marketinška avtomatizacija 25L Da (Sharpspring) Da
__ss_referrer Marketinška avtomatizacija 1D Da (Sharpspring) Da
__fbp Google Marketing 3M Da (Google inc) Da
__hjIncludedInSample Google Marketing Seja Da (Google inc) Da
__hjRecordingEnabled Google Marketing Seja Da (Google inc) Da
ads/ga-audiences Google Marketing Seja Da (Google inc) Da
tr Facebook conversion Seja Da (Facebook) Da

 

Piškotke, kjer se podatki piškotka posredujejo tretjim osebam, za nas obdelujejo zunanji izvajalci, vendar jih ne uporabljajo za lastne namene, ampak se podatki pri njih samo hranijo. Prav tako so ti podatki anonimizirani.

 

Energija plus, d.o.o

 

 

 

 

 

Na vrh